Reacties

Ver-beeld-ing.
Door: of the feet.
Naar aanleiding van supervisietraject.

Reactie na counseling:

Hulp zoeken is iets wat ik zo snel zou gaan doen. Maar sommige dingen gaan niet vanzelf over. Ik ben toen bij jou terecht gekomen en voelde mij meteen op mijn gemak. Je zei soms dingen die ik niet leuk vond zoals: “kom uit die slachtofferrol”. En ik voelde mij ook slachtoffer omdat ik zelf te weinig aan de problemen deed. De lectuur die je adviseerde, heb ik meteen gekocht. Uit de sessies en de boeken kwam naar voren dat het hebben, houden en onderhouden van grenzen van essentieel belang zijn. Dit doe je niet zo 123. Gevoelens spelen bij mij een grote rol. Ik moet veranderen. Anderen kun je niet veranderen, dat moeten zij zelf maar doen. Ik vond dat je goed kon luisteren en analyseren.

Weerbaar zijn en zeggen wat je acceptabel en niet acceptabel vindt. Voor jezelf opkomen. Grenzen aangeven. Het zijn basisprincipes en dat heb ik van je geleerd.

Reacties na supervisie:

Hoe heb ik de supervisiebijeenkomsten ervaren met Lize als supervisor: Ik heb de lessen als erg leerzaam en prettig ervaren. Ik vond het prettig dat ze een open houding had en mij het gevoel gaf dat ik er mocht wezen met al mijn zorgen (en vreugden).


Wat ik fijn vond was dat Lize soms een eigen verhaal vertelde waardoor ik het idee had dat zij gelijkwaardig was en durfde ik mijn verhaal ook bij haar en bij J. vertellen.


Lize vond ik erg oplettend in het verhaal wat ik vertelde. Ze pikte er dingen uit op die ik soms niet gezien had, hierdoor liet ze mij op een andere manier tegen het verhaal aan kijken waardoor ik in mijn denken weer verder werd geholpen.

Wat ik merkte was dat Lize in de bijeenkomsten ook steeds meer groeide en leerde. Ik vond het leuk om te merken omdat ik ook hierdoor het idee had dat ze niet boven ons stond maar ook aan het leren was. Ze was open over haar verbeterpunten, deze eerlijkheid waardeer ik.

Ik heb gemerkt dat je je open stel voor anderen en dat je daarbij ook kwetsbaar wilt zijn door je eigen ervaringen te vertellen.Ook de gelijkwaardigheid vond ik erg prettig. Dit zorgde dat ik mij erkend voelde en mij daardoor ook open op kon stellen.

Ik vond het heel fijn om van jouw supervisie te krijgen omdat je een hart hebt voor mensen en je mij aan het denken zet en mij zo verder helpt.

Dank je wel!

Het is inmiddels al een hele tijd geleden, maar ik wil je even mailen over de supervisie die ik vorig jaar van jou heb gehad.Ik wilde even laten weten dat ik die tijd zeer heb gewaardeerd en dat ik er nu vaak nog achter kom hoeveel ik heb geleerd in die tijd.

Ik heb veel gehad aan jou als supervisor. Ik hoor van klasgenoten vaak geluiden dat ze niets aan supervisie hebben gehad en dat het niet klikte met hun supervisor.Ik vind jou echt een goede supervisor en ik wil je dit graag meegeven. De manier waarop jij met respect ons hebt behandeld en altijd volwassen met ons bent omgegaan. Ook heb je vaak theorie gebruikt tijdens de zittingen die niet zomaar ff op tafel werd gegooid, maar die we ook echt konden toepassen en gebruiken.

Lize,
Open en eerlijk, respect en begripvol.
Een warme persoonlijkheid met ruimte voor andersdenkendheid.
Precies iemand die je nodig hebt om verder te kunnen ontwikkelen.
Door haar vragen helpt zij jou om je blinde vlekken te ontdekken.

Ik heb supervisie als zeer positief ervaren. Ik heb veel ontdekt en geleerd en ik kan zeggen dat Lize hier een grote rol in heeft gespeeld. Naar mijn idee wist ze hoe ze de supervisie wilde gaan leiden en had ze dit goed op een rij. Zo gingen we vanaf de eerste zitting met een duidelijke visie aan de slag. Dit werkte erg prettig vond ik. Lize heeft ook veel theorie aangehaald die zeker van toepassing was op wat er besproken werd. Ik heb dit als vernieuwend ervaren, omdat eerder begeleiders hierin nogal verbandloos te werk konden gaan. Erg prettig om zo verrast te worden dus. Daarnaast heeft Lize ons gestimuleerd en ondersteund in het helpen van elkaar qua supervisie en ben ik ook gegroeid in het schrijven van een goede reflectie. Een leerzaam supervisietraject dus.

Door de gesprekken ben ik veel wijzer geworden over mijn eigen denken, verwachtingen, gevoelens, verantwoording t.a.v mijzelf en de ander en ontdekte en herkende ik de onderliggende emotie’s bij mijzelf die onbewust sturend waren voor mijn doen en laten.

Wat heeft de supervisie mij gebracht?

De vragen die Lize mij stelde hielpen mij nadenken en kijken naar mijzelf in relatie tot de ander en antwoorden te vinden op mijn vragen. Vragen over mijn moeites, verwachtingen, boosheid, verantwoordelijkheid { bij wie ligt wat?} Mijn sterke en zwakke kanten en allergie. Lize heeft over mijn schouders meegekeken naar naar mijn functioneren in relatie tot de mensen met wie ik te maken heb. Dit heeft tot ontdekkingen geleidt zowel in de man/vrouw /ouder, als ook in de relaties die ik als hulpverlener, oudste en contacten die ik verder heb n.l hoe ik de relatie/contact instap.[= de transactionele analyse]

We hebben gekeken {en ik ontdekt} wat mij onbewust stuurde en mij werd het een en ander duidelijk. Ook ben ik me meer bewust geworden van mijn mogelijkheden om ja of te wel nee te mogen zeggen. Door te vragen en na te vragen wat de ander bedoelt, zonder mij daardoor afgewezen te voelen. Ik heb meer ontdekt dat genoeg genoeg is en ik mijn grenzen mag en kan stellen en mag genieten van dat wat ik doe. Meer tijd met mijzelf door brengen en de gedachten tboycotten dat ik het “moet verdienen”. Heb hierdoor ook geleerd om meer structuur in mijn werk te krijgen en te delegeren en daardoor de verantwoording ook bij de ander te leggen en zo mijn grenzen aan te geven. Ik heb een helderde kijk op mijn manier van contacten onderhouden en werk gekregen. Ben me meer bewust geworden over waarom ik iets wel of niet zal doen. Ook ben ik meer gaan plannen wat ik erg moeilijk vond. En vooral genieten van de ander en mijn werk, maar ook van de tijd waarop ik zogenaamd “niets productiefs” doe. Het kernkwadrant van mijzelf heeft opgeleverd dat mijn emotionele kant minder aan bod kwam en ik heb ontdekt hoe fijn het voor mijzelf is het gevoel/emotie die ik heb te erkennen en serieus te nemen en e.v.t te uiten.

Al met al ben ik meer geworden, de vrouw die de Here God voor ogen heeft en dat heeft me blijer en gelukkiger gemaakt